شاید شما هم تاثیر هوش مصنوعی در دنیای برنامه نویسی را هر روز ببینید و این سوال پیش بیاید که برای برنامه نویسی از چه هوش مصنوعی استفاده کنم؟ این مقاله رو نوشتم تا خلاصه بهت بگم که بهترین هوش مصنوعی ها برای برنامه نویسی چیا هستند
قبل از شروع بیایید ببینیم که از هوش مصنوعی در برنامه نویسی باید استفاده کنیم یا نکنیم ؟
بهترین هوش مصنوعی ها بصورت لیست شده در انتهای مقاله اضافه شده است
هوش مصنوعی یه دنیای بزرگیه ولی این روزا مردم به اشتباه به مدل های زبانی میگن هوش مصنوعی یا حتی به ابزارهای تولید تصویر و ویدیو و ... هم میگن هوش مصنوعی ، اونا زیر مجموعه های دنیای هوش مصنوعی حساب میشن ولی آیا اونا کلا هوش مصنوعی هستن یا نه باید بگم که کلا هوش مصنوعی اینجوری نیست.
توی دنیای برنامه نویسی تقریبا بیشتر افراد برای کدنویسی از مدل های زبانی کمک میگیرند و براشون هیچ محدودیتی هم وجود نداره که زبان برنامه نویسی یا تکنولوژی مورد استفاده ی شما چیه ، کافیه ازش بخوایید یه بخشی از کد پروژه رو بنویسه و سریع تحویلتون بده
خیلیا معتقدن مدل های زبانی هوش مصنوعی ، فقط کدایی رو تولید میکنه که روتین هستن و یه چیزی بدیهی ان ، یعنی اگه شما هوش مصنوعی رو یکم به چالش بکشید دیگه جواب های تمیز و صحیح بهت نمیده بلکه جواباش نیاز به بازبینی داره و بعضی وقتام که کاملا اشتباهه
اما همینقدرم که کدهای روتین و تکراری رو دقیق و خوب بنویسه عالیه ! یه ابزار کاربردی برای اینکه توی زمان برنامه نویسا صرفه جویی بشه و کلی پروژه هاشون جلو بیوفته
ولی همین پاسخ های خوب و دقیق باعث میشه خیلیا درباره ی مدل های هوش مصنوعی در دنیای برنامه نویسی اشتباه فکر کنن !×!!!
و اینجاس که باز شایعه های مجازی شروع میشه و باز سوالهای تکراری به ذهن افرادی میاد که میخان برنامه نویسی یاد بگیرن مثل :
آیا هوش مصنوعی قراره جایگزین برنامه نویسان بشه ؟
آیا هوش مصنوعی خود به خود کدنویسی میکنه ؟
بدون کد نویسی و با استفاده از هوش مصنوعی میتونیم اپلیکیشن و سایت و ... بسازیم ؟
درباره ی سوال اول باید بگم هوش مصنوعی نمیتواند جای برنامه نویسان رو بگیره درست مثل ماشین حساب که نتونست جای ریاضیدان ها رو بگیره ! هوش مصنوعی یه ابزار کمکی هست و هیچ آگاهی نسبت به کاری که انجام میده نداره پس اگر بخاییم در زمینه ی برنامه نویسی ازش استفاده کنیم حتما باید برنامه نویس خوبی باشیم که بتونیم ازش استفاده کنیم این یعنی برای برنامه نویسان مبتدی اصلا استفاده از هوش مصنوعی توصیه نمیشه چون اونا هنوز درک درستی از خود برنامه نویسی ندارن که بتونند از هوش مصنوعی هم برای برنامه نویسی استفاده کنن
سوال دوم پاسخش هم بله هست هم خیر ، بله برای زمانی هست که شما به ابزارهای دستیار برنامه نویسی مثل AIDER میسپارید که یک پروژه براتون بنویسه و از کدنویسی و ایجاد فایل و نصب نیازمندی ها را انجام میده ولی در آخر باز هم یک برنامه نویس ناظر نیاز هست که کدها را بازبینی کند ، رفع خطا کند ، اصلاحات لازم را انجام بده پس به خودی خود هیچ هوش مصنوعی نمیتونه برنامه نویسی بکنه
سوال سوم هم جوابش قطعا خیر هست حتی خود هوش مصنوعی بخاد برای شما یک نتیجه ای رو بده مثلا یه اپلیکیشن موبایلی قابل استفاده یا یه سایت فروشگاهی بسازه صد در صد باید کدنویسی بکنه یعنی فقط کاری که انسان انجام میداد رو الان هوش مصنوعی انجام میده اونم نه همه بخش هاشو بلکه بخش کوچکی ازش رو که تکراری و الگودار هست و برنامه نویس ازش کمک میگیره برای نوشتن هرچه سریعتر پروژه های برنامه نویسی
اما بهترین هوش مصنوعی ها برای استفاده در برنامه نویسی چیست ؟
من بطور خلاصه چند هوش مصنوعی که خودم برای کارهای کدنویسی استفاده میکنم و نتیجه ی خوبی گرفتم را در پایین لیست میکنم ، اینم بگم من همیشه از نسخه های رایگان و تحت وب استفاده میکنم هرگز نسخه ی پولی هوش مصنوعی یا بعبارت دیگه API های اونا رو خریداری نکردم
هوش مصنوعی Grok که متعلق به توییتر سابق و ایکس کنونی هست، مالک این هوش مصنوعی ایلان ماسکه و توی سایت grok.com میتونید بهش دسترسی داشته باشید ، دیتایی که از توییتر به این هوش مصنوعی تزریق شده و همینطور حمایت مالی خوب ایلان ماسک باعث رشد سریع این مدل زبانی شده و الان برای برنامه نویسی خیلی کاربرد خوبی داره هم پاسخ هاش مفید و کوتاه هست هم کدهایی که مینویسه تمیز و سالم تر هستند.
برای استفاده از این هوش مصنوعی باید به سایت Grok.com رفته و در عرض چند ثانیه ثبت نام کنید. ایران تحریم هست و باید از VPN استفاده کنید.
هوش مصنوعی Chatgpt این اولین هوش مصنوعیه که جهان مدل های زبانی رو باهاش شناخت ، تقریبا نسبت به دیگر مدل های زبانی پیشرو هست و برای برنامه نویسی عملکردی عالی داشته .
برای استفاده از این هوش مصنوعی باید به سایت chatgpt.com رفته و در عرض چند ثانیه ثبت نام کنید. ایران تحریم هست و باید از VPN استفاده کنید.
هوش مصنوعی Gemini گوگل یکی دیگر از پیشتازان مدل های زبانیه ، جمینای همون هوش مصنوعی بارد هست که اسمشو عوض کرده و گوگل هدایتگر این هوش هست ، شاید وجود دیتای خوب موتور جستجوی گوگل و ... که در اختیار گوگل هست این هوش مصنوعی رو مناسب برنامه نویسی کرده ، هرچه هست api خوب با محدودیت کمتر ، یکی از گزینه های عالی برای برنامه نویسی هست.
برای استفاده از این هوش مصنوعی باید به سایت gemini.com رفته و در عرض چند ثانیه ثبت نام کنید. ایران تحریم هست و باید از VPN استفاده کنید.
هوش مصنوعی Deepseek یکی از نکته های مفید این مدل زبانی چینی برای ما ایرانیان این است که تحریم یا فیلتر نیست و خوشبختانه نیازی به VPN ندارید. در زمینه ی برنامه نویسی این مدل هوش مصنوعی از قابلیت های خوبی برخورداره و تقریبا کدهایی که مینویسه صحیح و سالم هستند.
خلاصه :
خلاصه که برای مبتدیان و مخصوصا کسانی که هنوز برنامه نویسی را شروع نکرده اند ، بهتره از هوش مصنوعی استفاده نکنند چون هوش مصنوعی حواس آنها را از موضوعی که قراره یاد بگیرند پرت میکنه ، بهشون کدهای آماده میده و این تمرکزشون رو میگیره بهتره اول دوره ی آموزشی مبانی برنامه نویسی یا منابع را با تمرکز بالا مطالعه کنند بعد که کمی حرفه ای شدن برای پیشرفت از هوش مصنوعی کمک بگیرند.
اگر در ابتدای یادگیری سعی کنید از هوش مصنوعی بجای یادگیری اصولی برنامه نویسی استفاده کنید شما در واقع مسیر کاملا اشتباهی را حرکت میکنید که در نهایت به بن بست خواهید رسید زیرا هوش مصنوعی به گونه ای طراحی شده است که در اختیار کسانی باشد که برنامه نویسی را کامل میدانند و میتوانند درخواست های لازم برای پروژه های برنامه نویسی را منطبق بر دانش برنامه نویسی ، به هوش مصنوعی بدهند ، بدون این دستورات صحیح ، هوش مصنوعی قطعا نتیجه ای اشتباه خواهد داشت و اگر هوش مصنوعی را جایگزین کتاب ها یا ویدیو های آموزشی برنامه نویسی کنید ، بجای درک عمیق مطالب و کسب تخصص ، با یک مشت کدهای نوشته شده مواجه خواهید شد که با سرعت بالا به شما ارسال شده اند معز شما قدرت تحلیل و درک آنها را حتی با بهترین توضیح های هوش مصنوعی هم نخواهد داشت.
شغلهای پردرآمد در حوزه فناوری بهطور فزایندهای در دسترس افرادی قرار میگیرند که ترکیب مناسبی از تحصیلات و تجربه را دارند. یکی از این حوزهها، برنامهنویسی است که مسیرهای متعددی را برای افراد فراهم میکند تا از طریق آموزشهای فشرده و تخصصی، بدون نیاز به مدرک رسمی، به سطح مهارت حرفهای دست یابند.
بر اساس دادههای وبسایت Glassdoor، حقوق متوسط سالانه برنامهنویسان کامپیوتر در سال ۲۰۲۴ برابر با ۹۹٬۰۰۰ دلار بوده است. همچنین، بین سالهای ۲۰۲۳ تا ۲۰۳۳، پیشبینی میشود استخدام مهندسان نرمافزار با نرخ حدود ۱۷٪ رشد کند — که بسیار سریعتر از میانگین رشد تمامی مشاغل است.
بسیاری از افراد پرتلاش و منظم، اصول اولیه برنامهنویسی را از طریق خودآموزی فرا گرفتهاند. برای بسیاری از این افراد، بهترین روش یادگیری برنامهنویسی در سال ۲۰۲۵ این است که از اینترنت شروع کنند، جایی که منابع آموزشی فراوانی برای آغاز مسیر برنامهنویسی شما وجود دارد.
در ویدیوی زیر جلسه ی اول دوره ی 12 قدم استاد نیکزاد را تماشا میکنید که یکی از بهترین دوره های آموزشی برای شروع برنامه نویسی هست :
یادگیری مفاهیم پایه برنامهنویسی
وقتی کسی شروع به یادگیری یک ساز موسیقی میکند، با نواختن یک کنسرتو شروع نمیکند؛ بلکه با یادگیری نتها، آکوردها و ریتمها آغاز میکند: یعنی اصول پایه موسیقی.
به همین ترتیب، مبتدیان برنامهنویسی نیز کار خود را با یادگیری مفاهیم پایه برنامهنویسی آغاز میکنند. این مفاهیم پایه، بنیانی ایجاد میکنند که بر اساس آن میتوان مهارتهای پیشرفتهتر را آموخت. این موضوع در مورد هر زبان برنامهنویسی صادق است.
از جمله مفاهیم پایه برنامهنویسی میتوان به انواع داده، متغیرها، ساختارهای کنترلی، نحو (syntax)، توابع و ابزارها اشاره کرد.
انواع داده (Data Types)
دادهها مواد خامی هستند که یک برنامه کامپیوتری بر اساس آنها عمل میکند. پس از ورود داده، برنامه میتواند آن را ذخیره کند تا بعداً بازیابی شود، یا آن را پردازش، سازماندهی یا با دادههای دیگر ترکیب کند تا داده جدیدی تولید کند.
اگرچه دادهها میتوانند در اشکال مختلفی ظاهر شوند، اما به سه نوع پایه تقسیم میشوند:
- متن که برنامهنویسان آن را رشته (string) مینامند - اعداد که در محاسبات یا الگوریتمها استفاده میشوند - اشکال تخصصیتر مانند مقادیر بولی (Boolean)، که با استفاده از یک فرمول، یک عبارت را درست یا نادرست نشان میدهند
متغیرها (Variables)
متغیر مانند یک پوشه است که نوع خاصی از داده را در خود نگه میدارد. زمانی که کاربر یک نام را درون یک کادر وارد میکند، ممکن است آن نام در متغیری به نام FirstName ذخیره شود.
بعدها، زمانی که برنامه نیاز دارد نام کوچک کاربر را بازیابی کند، آن متغیر به محل ذخیره آن در حافظه کامپیوتر اشاره میکند.
ساختارهای کنترلی (Control Structures)
هنگامی که یک برنامه در حال اجرای دستورات است، اغلب به نقطهای میرسد که باید تصمیم بگیرد کدام بخش از برنامه را در ادامه اجرا کند. ساختارهای کنترلی قوانینی هستند برای گرفتن این تصمیمها.
برای مثال، اگر یک وبسایت تشخیص دهد که کاربر فعلی عضو یک سازمان است، او را به بخشی از سایت هدایت میکند. کاربران غیرعضو را به بخشی دیگر از سایت هدایت میکند.
نحو (Syntax)
همانطور که نحو در زبان (ترتیب قرار گرفتن واژهها در یک ساختار مشخص) معنای جمله را شکل میدهد، نحو در برنامهنویسی (ترتیب قرار گرفتن مقادیر در یک توالی مشخص) نیز فرمانهای یک خط کد را شکل میدهد.
نحو، دستور زبان یک زبان کامپیوتری است. این نحو نیاز دارد که عناصر یک دستور به ترتیب خاصی نوشته شوند. اگر این ترتیب رعایت نشود، برنامه ممکن است دستور را اشتباه تفسیر کند. ممکن است خروجی دلخواه تولید نشود، یا اصلاً هیچ خروجیای نداشته باشد.
توابع (Functions)
تابع، یک دستور واحد است که شامل مجموعهای از دستورات دیگر میشود: مجموعهای که بارها در برنامه برای انجام یک کار مشخص استفاده میشود.
بهجای نوشتن این مجموعه دستورات در هر بار استفاده، برنامهنویس میتواند تنها نام تابع را بنویسد و مجموعه دستورالعملها بهطور خودکار اجرا خواهد شد. بسیاری از زبانهای برنامهنویسی کتابخانههایی از توابع از پیشساخته دارند که کار برنامهنویس را سادهتر میکنند.
ابزارها (Tools)
همانطور که چکش کار کوبیدن میخ را سادهتر میکند، ابزارهای برنامهنویسی نیز فرآیند کدنویسی را سادهتر، کارآمدتر و دقیقتر میسازند.
یکی از این ابزارها، برنامههای اشکالزدایی (debugging) هستند. خواندن هزاران خط کد و یافتن همه اشتباهات احتمالی کار دشواری است. اشکالزدا کد را تحلیل میکند و خطاهای نحوی یا ساختارهای کنترلی معیوب را شناسایی میکند تا برنامهنویس بتواند برگردد و آنها را اصلاح کند.
یادگیری اصول پایه برنامهنویسی کامپیوتر
وقتی با مفاهیم پایه برنامهنویسی در سطح مفهومی آشنا شدید، میتوانید به مراحل بعدی در خودآموزی بپردازید: یعنی یادگیری اصول خودِ برنامهنویسی.
یادگیری اصول پایه برنامهنویسی کامپیوتر یادگیری اصول برنامهنویسی کامپیوتر با در نظر گرفتن اهداف شغلی و انتخاب یک زبان برنامهنویسی پرتقاضا که با این اهداف شغلی همخوانی داشته باشد آغاز میشود.
تعیین اهداف شغلی پیش از اینکه ساعتها وقت صرف یادگیری یک زبان خاص کنید، بهتر است ابتدا تنوع گسترده مسیرهای شغلی مرتبط با برنامهنویسی را بررسی کرده و مسیری را انتخاب کنید که بیشترین تطابق را با علایق شما دارد. اهداف شغلی مختلف ممکن است منجر به انتخاب زبانهای برنامهنویسی متفاوتی شوند.
هدف زبانها
توسعه فرانتاند وب — ساخت رابط کاربری برای وبسایتها JavaScript، HTML و CSS
توسعه بکاند وب — برنامههایی که روی سرور اجرا میشوند و توسط کاربران دیده نمیشوند JavaScript و Python
برنامهنویسی اپلیکیشن — ساخت و بهینهسازی نرمافزارهای دسکتاپ Python و C# برای کامپیوترهای شخصی؛ Swift برای محصولات اپل
مهندسی نرمافزار — ساخت اپهای موبایل و سایر محصولات نرمافزاری Java و JavaScript برای دستگاههای اندروید؛ Swift برای آیفون و آیپد اپل
یکی دیگر از اهداف ممکن، تبدیل شدن به یک توسعهدهنده فولاستک است، از طریق آشنایی نسبی با چند زبان مختلف. چنین انتخابی میتواند فرصتهای شغلی بیشتری را فراهم کند، بهویژه در مشاغلی که از چند زبان برنامهنویسی استفاده میکنند.
چگونه بر اساس اهداف شغلی، زبانهای برنامهنویسی انتخاب کنیم پس از تعیین اهداف شغلی، میتوانید یک زبان اولیه برای یادگیری انتخاب کنید. در زیر، برخی از زبانهای برنامهنویسی پرتقاضای امروزی آورده شدهاند، طبق نظرسنجی توسعهدهندگان Stack Overflow در سال ۲۰۲۴. این گزارش نگاهی دارد به زبانهای برنامهنویسی پرکاربرد در میان توسعهدهندگان و به افرادی که به دنبال بهترین روش یادگیری برنامهنویسی در سال ۲۰۲۵ هستند کمک میکند.
۱. جاوااسکریپت (JavaScript)
جاوااسکریپت رایجترین زبان برنامهنویسی است که ۶۲.۳٪ از توسعهدهندگان بهطور منظم از آن استفاده میکنند. شرکتهایی مانند فیسبوک، توییتر، جیمیل و یوتیوب برای ایجاد صفحات وب پویا و تعاملی به آن وابستهاند. این زبان بهدلیل چند ویژگی مهم، محبوب شده است:
- انعطافپذیری: با تمامی مرورگرهای اصلی سازگار است. - سرعت: برنامهها را با سرعت بارگذاری و اجرا میکند. - دوستدار مبتدیان: نحو (syntax) منعطف و بخشنده آن یادگیری برنامهنویسی در سال ۲۰۲۵ را آسان میسازد.
۲. HTML و CSS
اگرچه زبان نشانهگذاری ابرمتن (HTML) و برگههای سبک آبشاری (CSS) بهطور دقیق زبانهای برنامهنویسی نیستند، اما در مجموع دومین زبان برنامهنویسی پرکاربرد هستند که ۵۲.۹٪ از توسعهدهندگان از آنها استفاده میکنند. این دو در کنار زبانهایی مانند JavaScript به ایجاد صفحات وب کمک میکنند.
HTML ستون فقرات یک صفحه وب است. ساختار صفحه را تعیین میکند و به مرورگر میگوید چگونه آن را نمایش دهد. یکی از ویژگیهای بسیار مفید آن، قابلیت پیوند دادن (لینک کردن) به صفحات دیگر یا فایلهای رسانهای است.
CSS میانبُری برای طراحی وبسایتهای چندصفحهای است. این زبان عناصر طراحی HTML را به همه صفحات اعمال میکند تا کل وبسایت ظاهری یکپارچه داشته باشد.
۳. پایتون (Python)
هر کسی که به زبان انگلیسی صحبت میکند، میتواند پایتون را یاد بگیرد. ۵۱٪ از توسعهدهندگان از آن استفاده میکنند. نحو پایتون مشابه زبان انگلیسی است، و همین موضوع باعث میشود این زبان برای مبتدیانی که میخواهند در سال ۲۰۲۵ وارد حوزه کدنویسی شوند، شهودی و قابل فهم باشد.
پایتون علاوهبر مناسب بودن برای یادگیرندگان، قدرتمند و چندمنظوره نیز هست:
- در سرورهای وب، جستجوی گوگل را اجرا میکند و ویدیوهای یوتیوب را نمایش میدهد. - در اپلیکیشنهای دسکتاپ شرکتهایی مثل مایکروسافت و سیسکو استفاده میشود. - طیف وسیعی از کاربردهای علمی، از جمله علوم داده و یادگیری ماشین را پوشش میدهد.
۴. SQL
در کنار پایتون، SQL یک زبان برنامهنویسی استاندارد صنعتی برای استفاده بهینه از داده در برنامههای وب است. برخلاف زبانهای دیگر، SQL فقط بر ذخیره، بازیابی و مدیریت داده در پایگاههای داده موجود تمرکز دارد.
SQL که زبان اصلی برنامهنویسی پایگاه داده است، توسط ۵۱٪ از توسعهدهندگان استفاده میشود. این زبان دارای نحو مخصوص به خود است که باید برای انجام مؤثر پرسوجوها و دستکاری دادهها بهخوبی یاد گرفته شود. برنامهنویسانی که قصد دارند با برنامههای مبتنی بر داده مانند پلتفرمهای شبکه اجتماعی، سیستمهای پرداخت و کتابخانههای موسیقی کار کنند، باید تسلط به SQL را در نظر داشته باشند.
برای علاقهمندان به حرفههای مرتبط با داده، آشنایی با SQL معمولاً پیشنیاز نقشهایی مانند مدیر پایگاه داده، تحلیلگر داده و مهندس تضمین کیفیت (QA) است.
۵. تایپاسکریپت (TypeScript)
تایپاسکریپت نسخهای پیشرفته از جاوااسکریپت است که ساختار و بررسی نوع (type checking) را اضافه میکند تا کد قابل اطمینانتر و نگهداری آن آسانتر شود. این ویژگیها باعث شدهاند تایپاسکریپت نیز به یکی از زبانهای پرکاربرد با استفاده ۳۸.۵٪ از توسعهدهندگان تبدیل شود.
میتوانید تایپاسکریپت را مانند چرخ کمکی برای جاوااسکریپت تصور کنید. این زبان به توسعهدهندگان کمک میکند کدی تمیزتر و با خطای کمتر بنویسند. تایپاسکریپت ابزاری ارزشمند برای مبتدیان و توسعهدهندگان باتجربه جاوااسکریپت است. هنگام ساخت اپلیکیشنهای بزرگ مقیاس یا نگهداری از پایگاههای کد پیچیده، تایپاسکریپت برای جلوگیری از خطاها و تضمین پایداری کد نقش کلیدی دارد. بنابراین برای توسعهدهندگانی که میخواهند مهارت جاوااسکریپت خود را ارتقاء دهند، یادگیری تایپاسکریپت پتانسیل واقعی کد آنها را آزاد میکند.
۶. بش/شل (Bash/Shell)
بَش، یا Bourne-Again SHell، نخستین بار در سال ۱۹۸۹ بهعنوان جایگزینی رایگان برای Bourne shell عرضه شد. اسکریپتهای شل بهطور کلی برنامههایی هستند که توسط مفسر خط فرمان اجرا میشوند، در حالیکه Bourne shell اسکریپت پیشفرض سیستمهای عامل یونیکس بود.
به همین ترتیب، بش امروزه برنامه شل پیشفرض و زبان دستوری برای توزیعهای لینوکس است. این زبان توسط ۳۳.۹٪ از توسعهدهندگان بهعنوان ابزاری قدرتمند برای پیمایش فایلها، دستورات، فرآیندها و موارد دیگر استفاده میشود.
۷. جاوا (Java)
جاوا توسط ۳۰.۳٪ از توسعهدهندگان استفاده میشود. این زبان علاوهبر آسان بودن برای یادگیری (با نحوی مشابه زبان انگلیسی)، برنامههایی ماژولار و خودمحتوا تولید میکند. یک برنامه جاوا میتواند درون یک برنامه بزرگتر جای بگیرد، و برنامهنویس میتواند بدون اختلال در برنامه اصلی، خطاها را اصلاح کند.
برنامههای جاوا همچنین میتوانند روی هر پلتفرمی اجرا شوند، بنابراین برنامهنویس مجبور نیست برای دستگاههای مختلف کد را بازنویسی کند. این ویژگی باعث شده جاوا پایه سیستمعامل اندروید شود، که روی طیف گستردهای از دستگاههای موبایل اجرا میشود.
۸. سیشارپ (C#)
زبان C# که توسط ۲۷.۱٪ از توسعهدهندگان استفاده میشود، یکی از اعضای نسبتاً جدید خانواده زبانهای C است. مایکروسافت زبان C اصلی را برای ساخت سیستمعامل ویندوز و برنامههای آن طراحی کرد. در مقایسه با دیگر زبانهای این خانواده، مانند ++C، زبان C# (که «سی شارپ» تلفظ میشود) یادگیری آسانتری دارد و نوشتن کد با آن سریعتر است. این زبان بهویژه در بازیهای واقعیت مجازی (VR) و دیگر برنامههای VR رایج است.
یادگیری با انجام دادن — پروژههای برنامهنویسی
پس از یادگیری اصول اولیه برنامهنویسی رایانه، گام بعدی بهکارگیری این مفاهیم در پروژههای برنامهنویسی است.
طراحی یک برنامه ساده میتواند میزان درک شما از یک زبان برنامهنویسی را محک بزند، مهارتهای شما را ارتقا دهد و دیدی نسبت به نحوه کار توسعه نرمافزار به شما بدهد. برخی از این پروژهها میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- ساخت یک پروژه تصویری مانند یک وبسایت یا نمایش اسلاید - ساخت یک بازی ساده مانند شطرنج یا دوز (tic-tac-toe) - ساخت یک اپلیکیشن مانند ماشینحساب یا مبدل وزن
با افزایش اعتمادبهنفس، میتوانید پروژههای بلندپروازانهتری را در مسابقات برنامهنویسی آنلاین امتحان کنید که بسیاری از آنها جایزه دارند. این مسابقات همچنین میتوانند فرصتی برای ارتباط با سایر برنامهنویسان فراهم کنند، که ممکن است به همکاری، مربیگری و فرصتهای شغلی منجر شود.
منابع برنامهنویسی آنلاین: چگونه از آنها استفاده کنیم
برای هر کسی که بخواهد در سال ۲۰۲۵ برنامهنویسی یاد بگیرد، اینترنت مجموعهای غنی از منابع آموزشی فراهم میکند. منابع کدنویسی آنلاین اشکال مختلفی دارند و راههای گوناگونی برای یافتن و بهرهبرداری از آنها وجود دارد.
انواع منابع آنلاین آموزش برنامهنویسی
افراد مختلف سبکهای یادگیری متفاوتی دارند. هر سبک یادگیری که داشته باشید، میتوانید منبع آموزش برنامهنویسی آنلاینی پیدا کنید که با مسیر یادگیری شما سازگار باشد و بهترین روش برای یادگیری برنامهنویسی در سال ۲۰۲۵ را در اختیار شما قرار دهد.
دورههای الکترونیکی (E-courses): برای کسانی که تجربه یادگیری ساختاریافته و تعاملی را ترجیح میدهند، بسیاری از سایتها دورههای رایگان یا کمهزینه ارائه میکنند. برخی از آنها به مبتدیان اجازه میدهند تا با برنامهنویسی آشنا شوند و ببینند آیا مایل به ادامه آن هستند یا خیر. برخی دیگر بهصورت عمیقتری وارد موضوع میشوند و دانش شما را با آزمونها و چالشها میسنجند.
ویدیوها: یادگیرندگان بصری میتوانند آموزشهایی برای هر سطحی پیدا کنند. برخی مفاهیم پایه برنامهنویسی را پوشش میدهند یا اصول یک زبان را آموزش میدهند. برخی دیگر به موضوعات و مشکلات خاصی میپردازند، مانند طراحی واکنشگرا یا صفحههای آغازین (splash screens).
پادکستها: برخی یادگیرندگان ترجیح میدهند هنگام راهرفتن یا رانندگی با گوش دادن یاد بگیرند. پادکستها میتوانند اشکال مختلفی داشته باشند، از معرفی زبانها گرفته تا مصاحبه با متخصصان، داستانهای برنامهنویسان خودآموخته، و نکاتی برای پیدا کردن شغل برنامهنویسی.
کتابها: یادگیرندگان میتوانند دورهها و کتابهای تمرینی را از فروشندگان آنلاین خریداری کنند. همچنین میتوانند در سایتهایی مانند GitHub و Reddit کتابهای الکترونیکی رایگان پیدا کنند.
بازیها: گزینه دیگر یادگیری از طریق بازی است. بسیاری از سایتهای برنامهنویسی بازیها و چالشهایی برای توسعه مهارتها ارائه میدهند. برخی از آنها همچنین حل مسئله بهصورت گروهی و شبکهسازی با سایر یادگیرندگان را ترویج میکنند.
---
پیدا کردن منابع آنلاین آموزش برنامهنویسی
هر موضوعی را که بخواهید یاد بگیرید، پیدا کردن منابع آنلاین برنامهنویسی سخت نیست. دو راهبرد مفید برای یافتن آنها:
- از موتور جستجویی مانند گوگل استفاده کنید. عباراتی مانند نام یک زبان (مثلاً JavaScript یا Python) را همراه با واژههایی مانند “e-courses”، “tutorials” یا “videos” جستجو کنید. - برای میانبُر، به دنبال وبسایتهایی بگردید که مجموعهای از لینکها به انواع خاصی از منابع دارند، مانند “ویدیوهای آموزشی JavaScript”. استفاده از واژههایی مانند “best” یا “top 10” در جستجو میتواند به یافتن این سایتها کمک کند. بهعلاوه، بسیاری از این لینکها ممکن است به منابع بیشتر هم منتهی شوند.
---
چگونه برنامهنویس بهتری شویم برای یادگیرندگانی که به دنبال شغل برنامهنویسی هستند، یادگیری اصول مهندسی نرمافزار فقط آغاز کار است. گام بعدی، بهبود مهارتهای برنامهنویسی است.
این موضوع برای برنامهنویسان باتجربه هم صادق است. با توجه به تغییرات سریع در صنعت فناوری و توسعه زبانها، متخصصان کدنویسی باید به طور مداوم مهارتهای خود را بهروز کنند و مهارتهای جدیدی بیاموزند.
فعالیتهای مختلفی وجود دارد که میتوانند به توسعهدهندگان کمک کنند سطح برنامهنویسی خود را ارتقا دهند.
---
فریلنسینگ (Freelancing)
برای برنامهنویسان تازهکار، بهویژه کسانی که هنوز آماده ترک شغل ثابت خود در حوزهای دیگر نیستند، فریلنسینگ میتواند منبع درآمد و تجربه باشد، در حالی که مهارتهای کدنویسیشان را در پروژههای واقعی بهکار میگیرند.
وبسایتهای متنوعی وجود دارند که فریلنسرهای برنامهنویس را با کارفرمایانی که پروژه دارند، مرتبط میکنند. سه نوع رایج از این سایتها:
تابلوهای شغلی (Job boards): مجموعهای از آگهیهای شغلی هستند که بهصورت روزانه بهروزرسانی میشوند. فریلنسرها میتوانند فیلترهایی برای زبانها و مهارتهای خاص اعمال کرده و از طریق سایت یا مستقیماً با کارفرما درخواست دهند.
بازارهای فریلنسری (Freelance marketplaces): مشابه تابلوهای شغلی هستند، اما علاوه بر آن، متقاضیان باید با پیشنهاد نرخ، برای پروژهها پیشنهاد قیمت دهند.
شبکههای استعدادهای تأییدشده (Vetted talent networks): بیشتر شبیه به آژانسهای کاریابی هستند. آنها مهارتهای فنی و توانایی کار از راه دور برنامهنویسان را بررسی میکنند پیش از اینکه اجازه دهند برای مشاغل درخواست دهند.
---
نرمافزار متنباز (Open-Source Software)
بخش زیادی از نرمافزارهای امروزی بهصورت دموکراتیک توسط جوامعی از برنامهنویسان که از نقاط مختلف جهان فعالیت میکنند طراحی شدهاند. برخی از نمونههای برجسته آنها شامل مرورگر Mozilla Firefox، زبان برنامهنویسی Python، پلتفرم طراحی وب WordPress و سیستمعامل موبایل Android هستند.
مشارکت در پروژههای متنباز میتواند مهارتها و اعتبار برنامهنویسان را افزایش دهد و همچنین آنها را با سایر مشارکتکنندگان و کارفرمایان بالقوه مرتبط سازد. مخزنهایی مانند GitHub میلیونها پروژه متنباز در اندازهها و سطوح مختلف دارند که برای برنامهنویسان با هر سطح مهارتی مناسباند.
برنامهنویسان تازهکار ممکن است در مورد یک مسئله برنامهنویسی سوالاتی داشته باشند. سایر برنامهنویسان معمولاً با خوشرویی در جوامعی مانند Stack Overflow راهحلهایی ارائه میدهند.
چنین پلتفرمهایی به یک برنامهنویس اجازه میدهند سوال خود را مطرح کند و مجموعهای از پاسخها دریافت کند که گاهی بسیار جزئی و دقیق هستند. همچنین یک برنامهنویس میتواند به سوالات دیگران پاسخ دهد، که این کار به افزایش دیدهشدن و شبکهسازی با افرادی که علایق مشابهی دارند کمک میکند.
---
بازنویسی کد (Refactoring Code)
از جهاتی، تعداد کمی از نرمافزارها واقعاً کامل هستند. آنها بخشهایی از کد را دارند که عملکرد مناسبی دارند اما میتوانند بهتر عمل کنند. بازنویسی کد به معنای بازنویسی آن است—نه برای افزودن قابلیتهای جدید، بلکه برای انجام عملکردهای موجود به شکل سریعتر و کارآمدتر.
برای یک برنامهنویس، بازنویسی کد میتواند مهارتهای تحلیلی و حل مسئله را بهبود دهد. این کار همچنین برای خود نرمافزار نیز مفید است، زیرا نگهداری و بهروزرسانی آن در آینده را آسانتر میکند.
---
بوتکمپهای برنامهنویسی (Coding Bootcamps)
مسیر سریعتر و ساختاریافتهتری برای تبدیلشدن به یک برنامهنویس بهتر، شرکت در یک بوتکمپ آنلاین برنامهنویسی است: برنامهای فشرده که میتواند یک یادگیرنده را در مدت ۱۶ تا ۲۸ هفته برای جستجوی شغل برنامهنویسی آماده کند.
بوتکمپها برای برنامهنویسان در مراحل مختلف حرفهای وجود دارند، از مبتدیان گرفته تا کسانی که کمی تجربه دارند و میخواهند در سطوح بالاتری کدنویسی کنند. این دورهها میتوانند تماموقت یا پارهوقت باشند.
برنامهنویسی یاد بگیرید و حرفهای پویا را دنبال کنید
یادگیری برنامهنویسی کامپیوتر میتواند درهایی را به روی مشاغل پاداشدهنده برای افرادی که مدرک دانشگاهی ندارند باز کند. برای دانشآموزانی که مهارتهای ابتدایی را بهدست آوردهاند، برنامهای فشرده مانند یکی از بوتکمپهای آنلاین زنده Fullstack Academy میتواند تواناییهای آنها را ارتقا دهد و آنها را برای اشتغال در سطح بالاتری از حوزه فناوری آماده کند.
برنامه درسی بوتکمپ برنامهنویسی Fullstack Academy عمدتاً بر مهندسی JavaScript متمرکز است، با تمرکز اضافی بر HTML و CSS و همچنین ابزارهایی مانند Git، VS Code، Chrome Dev Tools و ChatGPT، و بهکارگیری آنها در پروژههای عملی، در کنار کسب تجربه با ابزارهای توسعهدهنده مانند GitHub. اطلاعات بیشتری درباره اینکه چگونه یک بوتکمپ میتواند به شما در رسیدن به اهداف حرفهایتان در دنیای برنامهنویسی کامپیوتر کمک کند، کشف کنید.
برای یادگیری برنامه نویسی استفاده از هوش مصنوعی توصیه میشه ؟
بهتره برای اینکه درک کنید چه زمانی باید از هوش مصنوعی استفاده کنید پیشنهاد میشه ابتدا ویدیو زیر را کامل تماشا کنید
یک قالب وردپرس همه چیز رو، از طرحهای رنگی و فونتها گرفته تا چیدمانها و محل قرارگیری ویجتها، کنترل میکنه. چه دنبال این باشید که هویت برندتون رو جا بندازید، تجربه کاربری رو بهتر کنید، یا پتانسیل خلاقیتتون رو آزاد کنید، ساختن قالب خودتون بهتون کنترل کامل روی ظاهر و عملکرد سایتتون میده. تو این راهنما که درباره نحوه ساخت قالب وردپرس هست، شما با اصول اولیه سفارشیسازی ظاهر و عملکرد وبسایتتون آشنا میشید.
چطوری یک قالب وردپرسی برای خودمان درست کنیم ؟
برای ساختن قالب وردپرس خودتون، اول باید تکنولوژیهای پایهای وب مثل HTML، CSS و PHP رو یاد بگیرید. یه محیط توسعه محلی راه بندازید، بعد یه پوشه قالب جدید تو مسیر wp-content/themes توی دایرکتوری وردپرستون بسازید. داخلش، حداقل به دو تا فایل نیاز دارید: style.css و index.php. از مستندات وردپرس (WordPress Codex) و منابع توسعهدهنده استفاده کنید تا تو مسیر اضافه کردن ویژگیها و قالبهای پیچیدهتر راهنماییتون کنه.
یه راه دیگه هم هست، میتونید از یه سازنده وبسایت مبتنی بر هوش مصنوعی مثل AI Builder سایت استفاده کنید، که این پروسه رو برای مبتدیها آسونتر میکنه.
آیا ساختن یک قالب وردپرسی کار منطقیه ؟
ساختن قالب وردپرس خودتون میتونه بهتر باشه اگه به یه طراحی منحصربهفرد یا عملکرد خاصی نیاز دارید که قالبهای موجود ارائه نمیدن. همچنین برای یادگیری و کنترل کامل روی کد وبسایت مزیت داره. با این حال، زمان، مهارتهای فنی و تلاش برای نگهداری میخواد، پس برای همه مناسب نیست. استفاده از یه قالب از پیش ساخته شده ممکنه کارآمدتر باشه اگه اینها عوامل محدودکننده هستند.
هزینه ساخت یک قالب وردپرس سفارشی چقدر است؟
هزینه ساخت یک قالب وردپرس سفارشی میتواند بسته به پیچیدگی، نیازهای طراحی و اینکه خودتان این کار را انجام میدهید یا از یک توسعهدهنده کمک میگیرید، بسیار متفاوت باشد. قالبهای DIY (خودتان انجام دهید) میتوانند علاوه بر زمان و منابع یادگیری، هزینه کمی داشته باشند یا اصلاً هزینهای نداشته باشند. استخدام یک متخصص میتواند از چند صد دلار تا چند هزار دلار متغیر باشد. استفاده از سازنده وبسایت مبتنی بر هوش مصنوعی میتواند هزینههای شما را کاهش دهد و در زمانی که در غیر این صورت برای فرآیند ایجاد قالب صرف میکردید، صرفهجویی کند.
آیا ساختن قالب های وردپرسی سود آور هست ؟
ساختن قالبهای وردپرس میتواند سودآور باشد، بهویژه اگر آنها را در بازارهایی مانند ThemeForest ( در ایران ژاکت ، راست چین و ... ) بفروشید یا قالبهای سفارشی برای مشتریان بسازید. سودآوری به کیفیت و منحصربهفرد بودن قالب، تلاشهای بازاریابی و پشتیبانی مشتری ارائه شده بستگی دارد. بهروزرسانیهای منظم و افزودن ویژگیهای جدید نیز میتواند فروش و سودآوری را افزایش دهد.
ساختن قالب وردپرسی چقدر زمان میبرد ؟
معمولاً، اگر قالبی را از صفر کدنویسی میکنید، ممکن است ۲ تا ۳ هفته طول بکشد، اما اگر از AI Builder سایت استفاده کنید، زمان طراحی و توسعه میتواند به ۱ تا ۲ روز کاهش یابد، که به شما امکان میدهد به مشتریان خود تحویل سریع ارائه دهید.
چرا قالب وردپرس خودتون رو بسازید؟
ساختن قالب وردپرس خودتون میتونه مزایای قابل توجهی داشته باشه، مخصوصاً اگه یه وبسایتی میخواید که بین بقیه متمایز باشه یا عملکردهای خاصی داشته باشه که با نیازهای شما سازگار باشه. قبل از اینکه یاد بگیرید چطور قالب وردپرس بسازید، بیایید به چند دلیل کلیدی نگاه کنیم که چرا مردم انتخاب میکنند قالبهای وردپرس سفارشی بسازند:
طراحی منحصربهفرد
یه قالب سفارشی به شما اجازه میده یه طراحی منحصربهفرد بسازید که محدود به محدودیتهای قالبهای از پیش ساخته شده نباشه. این منحصربهفرد بودن میتونه هویت برند شما رو تقویت کنه و مطمئن بشه که وبسایت شما شبیه بیشمار وبسایت دیگه نیست.
عملکرد بهینه شده
قالبهای از پیش ساخته شده اغلب با کلی عملکرد داخلی ارائه میشن که ممکنه بهشون نیاز نداشته باشید، که میتونه سرعت وبسایت شما رو کم کنه. یه قالب سفارشی به شما اجازه میده فقط ویژگیهایی رو که نیاز دارید اضافه کنید، که به طور بالقوه سرعت و کارایی سایت شما رو افزایش میده.
عملکرد سفارشیشده
با یه قالب سفارشی، میتونید عملکردهای خاصی رو که برای کسب و کار شما حیاتی هستند، مستقیماً در خود قالب ادغام کنید، به جای اینکه به افزونهها تکیه کنید. این میتونه عملکرد رو بهبود ببخشه و سازگاری بهتری رو در سراسر وبسایت شما تضمین کنه.
کنترل بهتر
ساختن قالب خودتون به شما کنترل کامل روی کد میده. این یعنی میتونید مطمئن بشید که بهترین روشهای کدنویسی رعایت میشن، کیفیت کد رو حفظ کنید، و بدون اینکه به یه توسعهدهنده قالب شخص ثالث وابسته باشید، بهروزرسانیها یا تغییرات رو اعمال کنید.
یادگیری و توسعه
ساختن یه قالب وردپرس از صفر میتونه یه تجربه یادگیری عالی باشه. به شما کمک میکنه بفهمید وردپرس پشت صحنه چطور کار میکنه، از جمله عملکردهای اصلیاش، سلسله مراتب قالب و غیره. این دانش میتونه برای سفارشیسازی بیشتر و عیبیابی ارزشمند باشه.
امنیت
قالبهای سفارشی میتونن امنتر از همتایان آمادهشون باشن، چون شما روی هر جنبهای از قالب کنترل دارید. با اجتناب از ویژگیهای استفاده نشده یا غیرضروری، خطر آسیبپذیریهای امنیتی رو کاهش میدید.
مقیاسپذیری
یه قالب سفارشی میتونه با در نظر گرفتن مقیاسپذیری طراحی بشه، که گسترش اون رو با رشد کسب و کار یا مخاطبان شما آسونتر میکنه. این به ویژه برای وبسایتهایی که انتظار افزایش ترافیک یا اضافه کردن عملکرد جدید قابل توجهی رو در طول زمان دارن، مهمه.
ادغام
اگه سایت شما نیاز به ادغام با سیستمها یا برنامههای دیگه داره (مثل یه API خارجی، یه CRM خاص، یا سیستمهای اختصاصی)، یه قالب سفارشی میتونه طوری طراحی بشه که این ادغامها رو به طور روان و ایمن تسهیل کنه.
تنظیم محیط شما
برای شروع این راهنما در مورد نحوه ساخت قالب وردپرس، باید یاد بگیرید که چگونه یک محیط توسعه محلی را تنظیم کنید. این تنظیم به شما امکان میدهد وردپرس را روی رایانه خود اجرا کنید، و توسعه و آزمایش قالب خود را بدون تأثیر بر یک وبسایت زنده آسانتر میکند. در اینجا یک راهنمای گام به گام برای شروع کار شما آورده شده است:
1 - نصب یک محیط سرور محلی برای ویندوز یا macOS: XAMPP
به وبسایت Apache Friends بروید و XAMPP را برای سیستم عامل خود (ویندوز یا macOS) دانلود کنید. XAMPP شامل PHP، Apache و MySQL است که برای اجرای یک سایت وردپرس ضروری هستند.
نصب کننده را اجرا کنید و دستورالعملهای روی صفحه را دنبال کنید. اجزایی را که نیاز دارید (Apache، MySQL، PHP، phpMyAdmin) انتخاب کنید. اگر قصد استفاده از اجزای دیگر مانند FileZilla، Mercury یا Tomcat را ندارید، میتوانید از آنها صرف نظر کنید.
پنل کنترل XAMPP را باز کنید و Apache و MySQL را اجرا کنید. مطمئن شوید هر دو سرویس در حال اجرا هستند.
برای macOS: MAMP
به وبسایت MAMP بروید و نسخه رایگان MAMP را دانلود کنید.
روی فایل دانلود شده دوبار کلیک کنید و دستورالعملهای نصب را دنبال کنید.
MAMP را اجرا کنید. پورتهای Apache و MySQL را روی تنظیمات پیشفرض (Apache: 8888، MySQL: 8889) تنظیم کنید تا از تداخل با برنامههای دیگر جلوگیری شود. سرورها را اجرا کنید.
2. نصب وردپرس
به WordPress.org بروید و آخرین نسخه وردپرس را دانلود کنید.
وردپرس را در XAMPP یا MAMP قرار دهید: برای XAMPP: فایل .zip وردپرس را از حالت فشرده خارج کرده و پوشه حاصل را به نامی معنادار مرتبط با پروژه خود تغییر دهید. این پوشه را در C:\xampp\htdocs\ (ویندوز) یا /Applications/XAMPP/htdocs/ (macOS) قرار دهید. برای MAMP: پوشه وردپرس را از حالت فشرده خارج کرده و نام آن را تغییر دهید، سپس آن را به /Applications/MAMP/htdocs/ منتقل کنید.
ایجاد یک پایگاه داده: برای XAMPP: مرورگر خود را باز کنید و به http://localhost/phpmyadmin/ بروید. یک پایگاه داده جدید برای نصب وردپرس خود ایجاد کنید. برای MAMP: به http://localhost:8888/phpMyAdmin/ بروید و یک پایگاه داده جدید ایجاد کنید.
در مرورگر وب خود به http://localhost/your-project-folder/ بروید. دستورالعملهای نصب وردپرس را دنبال کنید و جزئیات پایگاه دادهای را که قبلاً ایجاد کردهاید وارد کنید.
۳. یک پوشه قالب جدید ایجاد کنید
به دایرکتوری نصب وردپرس خود در htdocs بروید، سپس به wp-content/themes/ بروید.
یک دایرکتوری جدید برای قالب خود ایجاد کنید، مثلاً mytheme.
اکنون، محیط شما تنظیم شده است و میتوانید فایلهای ضروری خود را اضافه کرده و قالب خود را بیشتر توسعه دهید.
جمع بندی
در جمعبندی این راهنما در مورد نحوه ساخت قالب وردپرس، واضح است که ساخت قالب خودتان یک تجربه سفارشی برای سایت شما فراهم میکند. با ساختن از صفر، میتوانید اطمینان حاصل کنید که هر جنبهای از وبسایت شما کاملاً با دیدگاه و الزامات عملکردی شما مطابقت دارد. شما نه تنها نحوه تنظیم فایلها و قالبهای ضروری را یاد گرفتهاید، بلکه نحوه گسترش قابلیتهای قالب خود را با عملکردهای پیشرفته و استایل بیعیب و نقص نیز یاد گرفتهاید، و شما را برای ساختن یک قالب وردپرس واکنشگرا و پویا که متمایز است، آماده میکند. علاوه بر این، استفاده از سازندگان وبسایت مبتنی بر هوش مصنوعی مانند میتواند این فرآیند را آسانتر، ارزانتر و سریعتر کند، و به حتی کسانی که تجربه کدنویسی کمی دارند، امکان میدهد به نتایج حرفهای به طور موثر دست یابند.
آموزش ساخت قالب و افزونه ی وردپرسی به زبان فارسی
نوشته ی بالا یک راهنمای مختصر و کوتاه درباره ی نحوه ی ساخت قالب و افزونه ی وردپرسی بود ولی اگر شما قصد داشته باشید بصورت عمیق و کامل طراحی قالب وردپرس و برنامه نویسی افزونه ی وردپرسی را بصورت اصولی یاد بگیرید پیشنهاد میکنیم که از دوره ی آموزشی استاد نیکزاد در وب سایت آواسام که در این باره ساخته شده است استفاده کنید . برای دسترسی به دوره روی لینک زیر کلیک کنید
همچنین جلسات اولیه این دوره ی آموزشی بصورت کاملا رایگان در اینترنت قرار گرفته است که برای شروع یادگیری ساخت قالب و افزونه ی Wordpress عالی هست و از اینجا میتوانید استارت کار را بزنید
افراد بسیار زیادی در کشور ایران هستند که با تمرکز روی ساختن قالب های وردپرسی با کیفیت به درآمدهای بسیار عالی دست یافته اند و شما میتوانید یکی از آنها باشید کافیست با دوره ی آموزشی مهندس نیکزاد شروع کنید و تخصص برنامه نویسی قالب را کامل یاد بگیرید و قالب خلاق و جدیدی را بسازید.